ProstaScreen® – Γονιδιακός έλεγχος καρκίνου του προστάτη

Home ProstaScreen® – Γονιδιακός έλεγχος καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του προστάτη αντιστοιχεί στο 15% όλων των ανδρικών καρκίνων. Υπάρχουν τρείς κύριοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη: ηλικία, εθνικότητα και γενετική προδιάθεση.

Η ύπαρξη γενετικού υπόβαθρου στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη έχει επιβεβαιωθεί και η γνώση των εμπλεκόμενων γονιδίων και μοριακών μηχανισμών αυξάνεται ταχύτατα. Η γνώση αυτή καθιστά δυνατή την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών καθώς και την αναγνώριση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι παράγοντες που υποδεικνύουν ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο που μετέχει στην εκδήλωση καρκίνου του προστάτη είναι:

1) Πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη σε τρεις συνεχόμενες γενιές στην ίδια οικογένεια

2) Εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σε νεαρή ηλικία (<55 έτη)

3) Εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σε άτομο με οικογενειακό ιστορικό άλλων καρκίνων (π.χ. μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος)

Ένα μικρό ποσοστό των καρκίνων του προστάτη είναι οικογενείς και σχετίζονται με κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων, για παράδειγμα μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA2. Εάν ένα άτομο είναι φορέας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια έχει υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι κληρονομικοί καρκίνοι του προστάτη εμφανίζονται σε νεαρότερη ηλικία και τείνουν να έχουν πιο επιθετική κλινική πορεία, όμως ακόμη και στα άτομα αυτά το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής επηρεάζει το αν τελικά θα εκδηλώσουν τη νόσο ή όχι.

Μέθοδος

Στο εργαστήριό μας χρησιμοποιείται η τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενιάς (Next generation sequencing, NGS) για τον έλεγχο 9 γονιδίων που σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση για εκδήλωση καρκίνου του προστάτη: AR, BRCA1, BRCA2, CD82, CDH1, CHEK2, ELAC2, MSR1, MXI1, RNASEL, ZFHX3

Υλικό: Περιφερικό αίμα σε EDTA

Χρόνος απάντησης: 4 εβδομάδες