Λέανδρος Λάζαρος

Home Ανθρώπινο Δυναμικό Λέανδρος Λάζαρος

Μοριακός Γενετιστής – Κλινικός Εμβρυολόγος, PhD

Έλαβε πτυχίο Βιολογίας από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2002) και Διδακτορική Διατριβή στην Ιατρική Γενετική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2006), ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε δεκαετή μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2006-2015).

Έχει ειδικευθεί στην Προγεννητική και Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση, στην Κλινική Εμβρυολογία, στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία, στην Κυτταρομετρία ροής, καθώς και σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους Μοριακής Γενετικής. Διετέλεσε Επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικής Γενετικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων από το 2003 μέχρι το 2015, όπου ασχολήθηκε με τη Γενετική Διάγνωση, τον Προγεννητικό Έλεγχο Γενετικών Νοσημάτων και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Διετέλεσε επίσης διδάσκων Μοριακής Βιολογίας και Μικροβιολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο εργαστήριο Genesis Genoma Lab ασχολείται με τον Μοριακό και Προγεννητικό Έλεγχο Γενετικών Νοσημάτων, την ανάλυση και αξιολόγηση δεδομένων από Διευρυμένους Γονιδιακούς Ελέγχους και Whole Exome Sequencing, καθώς και με την Γενετική Συμβουλευτική.

Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε με την ανάπτυξη μεθόδων μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου με τη χρήση του ελεύθερου εμβρυϊκού DNA, ενώ η μεταδιδακτορική του έρευνα εστίασε στους τομείς της Γενετικής της Αναπαραγωγής, της Ιατρικής Γενετικής και της Κλινικής Εμβρυολογίας. Είναι συγγραφέας 55 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 4 δημοσιεύσεων σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και 3 κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει ανακοινώσει 95 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε 8 ερευνητικά προγράμματα, σε 10 ερευνητικές συνεργασίες με εθνικά ιδρύματα, καθώς και σε 48 επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει λάβει το Βραβείο ‘Γ. Παπανικολάου’ (2003), τα Βραβεία της Ελληνικής Ένωσης Ενδοκρινολογίας (2007, 2009), το Βραβείο της Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας (2012), το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Ανδρολόγων (2013), τα Βραβεία ‘Ι. Γιαννάτου’ (2013, 2014), το Βραβείο ‘Σ. Πιτούλη’ (2015), καθώς και το Βραβείο του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας (2018).