Αριάδνη Καλπίνη – Μαύρου

Home Ανθρώπινο Δυναμικό Αριάδνη Καλπίνη – Μαύρου

Καθηγήτρια Γενετικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Έλαβε Bachelor και Master of Science στη Μοριακή Βιολογία από τα πανεπιστήμια Brandeis και Adelphi, ΗΠΑ. Το 1979 έγινε διδάκτωρ και το 1984 Υφηγήτρια Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε επί διετία στο τμήμα Ιατρικών Ερευνών, Nassau Hospital, ΗΠΑ. Από το 1973 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και από το 2009 Καθηγήτρια Γενετικής στο εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής. Συνετέλεσε στην οργάνωση και λειτουργία του μεγαλύτερου Εργαστηρίου Γενετικής στην Ελλάδα και από το 1999 μέχρι το 2012 διεύθυνε το τμήμα Κυτταρογενετικής και Μοριακής Κυτταρογενετικής.

Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε ασθενείς με πολλαπλές φαινοτυπικές ανωμαλίες και νοητική υστέρηση και ζευγάρια με υπογονιμότητα και καθ’ έξιν αποβολές. Μελετά επίσης τις γενετικές διαταραχές νεοπλασματικών κυττάρων σε κακοήθειες της παιδικής ηλικίας και σύνδρομα ευθραυστότητας με κυτταρογενετικές και μοριακές τεχνικές.

Ερευνητικά ασχολήθηκε με την ανάπτυξη τεχνικών μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου από εμβρυϊκά κύτταρα και ελεύθερο εμβρυϊκό DNA στη μητρική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στη ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων που από το 2010 εφαρμόζονται σε κλινικό επίπεδο για τη μη επεμβατική διάγνωση του φύλου και του συστήματος RhD του εμβρύου.

Συνεργάζεται με μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, είναι μέλος 12 επιστημονικών εταιρειών και το έργο της έχει τιμηθεί από την ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες.

Είναι συγγραφέας 130 ξενόγλωσσων, 30 ελληνικών δημοσιεύσεων, 15 κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα και 22 σε ελληνικά επιστημονικά βιβλία.